Zorgverzekeraars vragen borstkankerpatiënten nog steeds om foto's van hun borsten te maken, wat tegen de regels in is, zo meldt de NOS vandaag op basis van eigen onderzoek.

Begin 2022 meldde toenmalig minister Kuipers van Volksgezondheid dat hij met zorgverzekeraars ging afspreken dat zij bij het ontbreken van noodzakelijke medische foto’ in het machtigingsdossier niet meteen aan de verzekerde om een 'blootfoto' zouden vragen.

Volgens de NOS blijken zorgverzekeraars zich hier niet altijd aan te houden. Daarbij komt het ook voor dat medewerkers patiënten vragen om de foto's via onbeveiligde e-mail te versturen. Tevens laten meerdere patiënten weten dat hun foto's zijn kwijtgeraakt. Zorgverzekeraar VGZ stelt in een reactie dat het bij voorkeur medische foto's moeten zijn die in het ziekenhuis zijn gemaakt.

Op basis van vragen van de NOS reageert de zekeraar dat het alleen fouten heeft vastgesteld bij het door verzekerden onbeveiligd laten sturen van foto's via e-mail. Op het kwijtraken van foto's wil de verzekeraar niet ingaan. Een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ noemt het kwijtraken van foto's 'heel vervelend'.

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland laat op de eigen website weten dat de foto onderdeel vormt van het dossier ter onderbouwing van een betaling. "Als er ongewenste situaties zijn voorgekomen, zoals in het artikel geschetst, dan verzoeken wij die vrouwen contact op te nemen met hun zorgverzekeraar. Zodat zij kunnen kijken hoe eventuele problemen die spelen, kunnen worden opgelost", aldus de branchevereniging. 

Alles bij de bron; Security