Journalist Kashmir Hill ontdekte dat bijna iedere westerse burger nu al in de database van AI-bedrijf Clearview zit. Ze schreef er een boek over.

U wilt weten wie die interessante persoon is aan de andere kant van de bar? Maak op een onbewaakt moment een foto met uw smartphone. Een vage foto is voldoende. Upload het kiekje en speciale AI-software onthult de identiteit van de persoon die u fotografeerde.

Die techniek is er en zo’n beetje iedere westerse burger zit al in de database van Clearview, het bekendste bedrijf dat dit soort diensten aanbiedt. Logisch dat politiekorpsen over de hele wereld er dol op zijn.

CleasView schraapt sociale media af en legt een database aan van miljarden foto’s met bijbehorende namen. Niet van criminelen, maar van gewone burgers die hun kiekjes nietsvermoedend op Facebook of Instagram zetten.

Toen Hill haar artikel begin 2020 publiceerde, bleken verschillende Amerikaanse politiekorpsen er al gebruik van te maken. Zij konden beelden van beveiligingscamera’s vergelijken met de foto’s van Clearview. Het artikel sloeg in als een bom.

Toen ik de Nederlandse politie twee jaar geleden vroeg of ze Clearview gebruikte, kreeg ik een ontwijkend antwoord: ‘We zijn niet centraal benaderd door Clearview, maar het kan natuurlijk altijd dat individuele politiemensen het gebruiken.’

‘Dit is precies het antwoord dat ik altijd kreeg, zo werkt Clearview, door zijn software aan individuele rechercheurs aan te bieden. Zo kan de politie altijd zeggen: wij weten van niets. Maar het is kraakhelder dat de software institutioneel wordt gebruikt.’

 Het begon met een tip die u kreeg. Sloeg u er gelijk op aan? ‘Ja, ik schrijf al meer dan tien jaar over technologie en privacy en het gaat al lang over gezichtsherkenning. Ik was in 2011 in Washington bij een conferentie over dat onderwerp. Google was er, Facebook, ambtenaren, privacymensen. En iedereen, echt iedereen was het erover eens: dit mag nooit gebeuren. We moeten geen gigantische database met foto’s willen waarmee iedere vreemdeling kan worden geïdentificeerd, met alle risico’s die daarbij horen. Toen ik dan ook de tip over Clearview kreeg, dacht ik onmiddellijk: wacht even, dit gebeurt dus al! Niet in China, maar onder mijn neus in New York.’

Alles bij de bron; Volkskrant [lekker-lang-lezen-artikel]