De Verenigde Naties (VN) wil dat in 2030 de totale wereldbevolking in het bezit is van een ID-kaart waarop biometrische gegevens van de drager zijn opgeslagen. De eerste pilotprojecten zijn al gestart. Biometrische gegevens zijn unieke lichaamskenmerken zoals je vingerafdruk, de structuur van je iris of een gezichtsopname.

Een van de participanten in het project is de Wereldbank. Op hun website staat te lezen dat men is gestart met het pdfIdentification for Development initiatief (ID4D), een ambitieus plan dat past binnen de agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de VN [punt 16.9; By 2030, provide legal identity for all, including birth registration].

“ID4D gaat er voor zorgen dat mensen toegang hebben tot hun maatschappelijke en juridische rechten”. Rijst meteen de vraag wat er met je gebeurt als je deze biometrische ID-kaart weigert. Kun je dan bijvoorbeeld uitgesloten worden van deelname aan een ziektekostenverzekering?

Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd en samen met technologiebedrijf Accenture de eerste pilotprojecten opgestart. Op dit moment worden in een aantal vluchtelingenkampen mensen voorzien van een identiteit met behulp van Accenture’s Biometric Identity Management System (BIS). De verzamelde BIS-gegevens worden doorgestuurd naar een database in Genève en van daaruit kan de gang van elke vluchteling gemakkelijk gemonitord worden.

That problem is one that Accenture has been tackling in collaboration with the United Nations High Commissioner for Refugees, which has been issuing Accenture-developed biometric identity cards to populations of displaced persons in refugee camps in Thailand, South Sudan, and elsewhere. The ID cards are important for helping to ensure that refugees can have access to services, and for keeping track of refugee populations.

Of dit systeem de armoede daadwerkelijk uit wereld gaat helpen valt nog te bezien. Wel wordt het straks voor overheden heel gemakkelijk en misschien ook verleidelijk om met één druk op de knop de levenswandel van elk mens in het oog te houden.

Alles via deze bron; deWereldMorgen


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha