Code rood, want het Nederlandse internet kan zijn eigen broek niet meer ophouden. Dat vindt althans een groep experts die alarm slaat wegens een plan om het nationale registratiesysteem voor domeinnamen onder te brengen bij AWS, de clouddienst van de Amerikaanse internetreus Amazon.

De Tweede Kamer wil ook weten wat er aan de hand is. Raakt Nederland zijn digitale autonomie kwijt?

Er zijn 6,3 miljoen .nl-domeinen en de partij die ze bijhoudt, is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, kortweg SIDN. Het belangrijke domeinnaamsysteem (DNS) draait op servers wereldwijd bij een externe datacenterpartij. Daarnaast staat in twee datacenters in Ede en Arnhem het registratiesysteem waar je websites kunt aanvragen, via een domeinverkoper. DRS, heet dit systeem. Dat is de afkorting die de alarmbellen deed rinkelen.

Eind januari kondigde SIDN aan dat het DRS-systeem in 2025 verhuist naar de AWS-cloud. Beheer en onderhoud van de eigen software wordt te duur en te complex. De boel veroudert en dat geldt ook voor de medewerkers die er nog verstand van hebben.

SIDN wil samenwerken met Canadese collega’s die al modernere registratiesoftware ontwikkelden. Ze bundelen hun krachten en het gezamenlijke resultaat stallen ze in de cloud. Dat registratiepakket willen ze aanbieden als dienst aan andere landen die ook tegen de upgrade aanhikken.

Het is een te commerciële aanpak voor een stichting zonder winstoogmerk, vinden critici als internetgoeroe Bert Hubert en Corinne Cath, internetonderzoeker aan de TU Delft. Andere bezwaren: door op andermans fundamenten te bouwen, verliest Nederland fundamentele kennis van de eigen infrastructuur. Je loopt ook het risico dat de software wordt ‘opgesloten’ of niet snel verplaatsbaar is als zich geopolitieke strubbelingen voordoen. Je weet het maar nooit, met Trump II. Misschien zou de Amerikaanse overheid wel kunnen meegluren in privégegevens.

De angst dat een storing bij Amazon in één keer alle Nederlandse websites platlegt, lijkt onterecht. Want het daadwerkelijke domeinnaamsysteem (DNS) draait door zoals altijd. Het is in Nederland nog nooit uitgevallen.

Alles bij de bron; NRC [inloggen noodzakelijk]