45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Tix.nl lekt duizenden paspoorten, bankafschriften en creditcards

Door een fout in de software van Tix.nl stonden via een onbeveiligde internettoegang ruim 2600 persoonlijke documenten online. Tussen de bestanden zaten kopieën van paspoorten, financiële gegevens, medische informatie van reizigers, een overlijdensakte en diverse brieven van de Duitse politie.

Dat ontdekte een hacker met pseudoniem Elise Deroche, van het Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen. Het bedrijf bleek de informatie gewoon op een webserver te hebben staan, die volledig publiek toegankelijk was. De meeste recente documenten zijn slechts een paar dagen oud.

Op de server staan honderden kopieën van paspoorten uit onder andere Nederland, Duitsland, Zwitserland, Roemenië, België, de Verenigde Staten en Iran. Ook waren er talloze reisschema’s en boardingpassen te vinden.

 Daarnaast stonden bij die identiteitskaarten ook afbeeldingen van creditcards met zowel de voorkant als de achterkant met een vertrouwelijke code. Verder waren er afschriften van bankrekeningen, schermafbeeldingen van internetbankieren en creditcardafschriften te lezen. Met die informatie is het mogelijk om creditcardfraude te plegen. Opmerkelijk zijn ook een drietal brieven van de Duitse politie. Die vorderden informatie in verband met creditcardfraude.

Klanten die telefoonkosten claimden, stuurden afschriften van hun mobiele telefoonprovider op, waardoor is af te leiden met wie zij allemaal gebeld hebben. In een handvol gevallen was er ook medische informatie van reizigers te vinden. Meestal had dit van doen met annuleringen.

Alles bij de bron; nu