Een groot aantal digitale kiosken en interactieve terminals bevatten beveiligingslekken die persoonlijke gebruikersgegevens openbaar kunnen maken. Daarnaast zijn deze te gebruiken om te spioneren of voor het verspreiden van schadelijke code. Dit blijkt uit een onderzoek dat door experts van Kaspersky Lab is uitgevoerd.

Behalve kiosken deden de specialisten ook onderzoek naar in de steden gebruikte snelheidscamera's en hun ondersteunende infrastructuur. Hierdoor ontdekten ze dat kwaadwillende gebruikers gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot deze camera's en de verzamelde gegevens kunnen manipuleren.

"Sommige door ons onderzochte openbare terminals verwerkten zeer belangrijke gegevens, zoals persoonsgegevens van gebruikers, waaronder creditcardnummers en geverifieerde contacten (bijvoorbeeld mobiele telefoonnummers). Veel van deze terminals zijn met elkaar en met andere netwerken verbonden. Voor een aanvaller kunnen ze een zeer goede basis zijn voor zeer uiteenlopende soorten aanvallen: van eenvoudig vandalisme tot geavanceerde inbreuken op het netwerk van de eigenaar van de terminal. 

Een ander deel van het onderzoek was gewijd aan snelheidscamera's in steden. Met behulp van de Shodan zoekmachine konden onderzoekers meerdere IP-adressen identificeren die tot dergelijke apparaten behoren en openlijk toegankelijk zijn via het web: er werden geen wachtwoorden voor gebruikt en iedereen zou de beelden van de camera's kunnen zien (en meer). Onderzoekers ontdekten bovendien dat sommige tools die voor de bediening van deze camera’s gebruikt worden voor iedereen beschikbaar zijn via het web.

"In sommige steden volgen snelheidscamera's bepaalde lijnen op de snelweg - een eigenschap die gemakkelijk kan worden uitgeschakeld. Dus als een aanvaller het systeem tijdelijk zou willen afsluiten op een bepaalde locatie, is dat mogelijk. In aanmerking nemend dat deze camera's (kunnen) worden gebruikt voor veiligheids- en wetshandhavingsdoeleinden, is het heel gemakkelijk voor te stellen hoe deze beveiligingslekken kunnen worden misbruikt bij autodiefstallen en andere misdaden. Het is daarom heel belangrijk om dergelijke netwerken ten minste te beschermen tegen directe webtoegang", aldus Vladimir Dashchenko, Security Expert bij Kaspersky Lab.

Alles bij de bron; DutchIT


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha