Wetenschappers van MIT en Harvard stellen een nieuw concept met betrekking tot de huidige webinfrastructuur voor. Met het cryptografische systeem Sieve zouden gebruikers zelf hun data in de cloud kunnen beheren en zo meer controle uitoefenen op het delen van data met apps.

Sieve geeft de gebruiker op smartphone, smartwatch of andere toestellen de mogelijkheid om hun data volledig zelf te beheren. Zo kunnen gebruikers persoonlijke, geëncrypteerde data in de cloud bewaren, en wordt een app gedwongen om toestemming te vragen als het toegang nodig heeft tot bepaalde items. Indien de gebruiker toezegt, krijgt de app de sleutel voor enkel dat specifieke stukje data, zoals een naam of een adres. Als het verzoek wordt geweigerd kan de app niet aan je data én wordt het item opnieuw geëncrypteerd met een nieuwe versleuteling.

Het systeem zou verregaande implicaties met zich mee brengen voor overheden of bedrijven die berusten op persoonlijke data. Zo zou Sieve het onmogelijk maken voor bedrijven om persoonlijke gegevens bij een gerechtelijk bevel te delen: “Als iemand Amazon zou zeggen: ‘Geef me alle gegevens van Frank’, kan Amazon zeggen: ‘Vraag het aan Frank,” legt ontwikkelaar, Frank Wang uit. Relevant gezien het huidige FBI vs. Apple-dispuut.

Wang heeft inmiddels een rudimentaire interface ontwikkeld die vooralsnog niet echt gebruiksvriendelijk is, maar vooral moet aantonen dat de technologie werkt. “Het zou fantastisch zijn mocht Sieve een product zijn, maar het is meer een model voor een nieuwe webinfrastructuur,” voegt hij toe.

Alles bij de bron; SmartBizAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha