45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Pobelka-data wordt gewist, KLPD heeft kopie & de AIVD ism MIVD gaan het onderzoeken [Update]

De 750 GB aan data die door Digital Investigation buit is gemaakt van het Pobelka-botnet, wordt op 1 maart vernietigd. Een reservekopie van de data ligt bij het Team High Tech Crime van de politie.

Dat zegt Rickey Gevers van Digital Investigation. De data zou vernietigd kunnen worden omdat volgens Gevers het Team High Tech Crime van de nationale politie inmiddels beschikt over een complete kopie van de 750 GB aan data. Overigens ontkent dat team dat zij alle data hebben. 

De 750 GB aan data die Digital Investigation nog steeds in bezit heeft, komt vanaf een Command & Control-server die toebehoorde aan de herders van het botnet Pobelka, dat duizenden computers in Nederland had besmet. Digital Investigation kreeg de server  in de schoot geworpen. "De eigenaar gaf de controle over de server aan ons." Van de server haalde Gevers de bewuste 750 GB aan data, die sindsdien als een hete aardappel in zijn handen ligt. "In eerste instantie wilde niemand het hebben, ook de NCSC niet. Pas later hadden ze belangstelling voor de IP-adressen die tot die data behoorden en die datablokken hebben we ze gegeven."

Alles bij de bron; Webwereld

Update;

Inlichtingendienst AIVD gaat samen met de militaire inlichtingendienst MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De eerste resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting over drie weken bekend. Het gaat daarbij om ‘aanvullend en nader onderzoek’, stelt Veiligheid en Justitie.

De dataset zal volledig worden geanalyseerd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Alles bij de bron; NRC [Thnx-2-Niek]