Van massaal internetgegevens opslaan en het verplicht ontsleutelen van privéberichten: twee experts zien de privacy meer en meer uitgehold.

Het recht op privacy op zich wordt nooit in vraag gesteld. Maar in de praktijk wordt het verder en verder aangetast, op vraag van de overheid. Zo zette het Europees Hof van Justitie onlangs de deur open voor de massale opslag van internetgegevens om illegale downloaders te betrappen.

Magistraten vragen al jaren dat operatoren al uw internetgegevens bijhouden, zodat ze die indien nodig kunnen opvragen. Omdat het Europees Hof dergelijke massasurveillance al sinds 2014 verbiedt, bleven magistraten uit alle lidstaten het bestoken met detailvragen, in de hoop dat het ooit van mening verandert. Die slijtageslag begint dus stilaan te lonen.

Een andere privacyoorlog draait rond encryptie. Dat kennen we allemaal: bedrijven als WhatsApp, Telegram en Signal gebruiken end-to-endversleuteling (E2EE) als bescherming tegen hacking of het onderscheppen van berichten. Iedereen blij? Niet echt. De overheid, die weliswaar tegen hacken is, ziet hacking voor zichzelf wel zitten....

....het verplicht ontsleutelen van E2EE-gegevens schendt ook het recht op privacy. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waar een Russische gebruiker aanvocht dat de berichtendienst Telegram zijn geëncrypteerde communicatie moest ontsleutelen.

Het Hof in Straatsburg noemde de eis dat bedrijven de ontcijfering van communicatiegegevens vergemakkelijken in het Podchasov-arrest ook disproportioneel. Net als de experts wees het op het gevaar dat ook criminelen de sleutel in handen kunnen krijgen....

....Op het vlak van encryptie neemt het Podchasov-­arrest afstand van dat waarborgenverhaal. Het ontsleutelen van gegevens is in beginsel in strijd met het recht op privacy, hoe robuust de waarborgen ook zijn. Bovendien blijft het feit dat je encryptie onmogelijk kan verzwakken zonder dat dat alle veiligheidsinfrastructuur onveilig maakt. Of je daar nu waarborgen aan koppelt of niet.

Alles bij de bron; deTijd