Duitsland is de belangrijkste vooruitgeschoven post van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. 'Er wordt vanuit Duitsland een wereldwijde geheime oorlog gevoerd', concludeert een onderzoeksteam op basis van maandenlang speurwerk.

De Süddeutsche Zeitung publiceerde de afgelopen dagen haar eerste onthullingen over de manier waarop de Amerikanen Duitsland als springplank gebruiken voor hun operaties in Azië en Afrika. 'Vaak met medewerking van Duitsland.' De krant heeft onder meer een Amerikaanse databank geanalyseerd waarin alle overheidsopdrachten boven de 3.000 dollar worden bijgehouden. Daaruit blijkt dat de VS in Duitsland, met goedkeuring van de Duitse autoriteiten, opmerkelijk veel particuliere onderaannemers inschakelen bij hun spionageactiviteiten.

De afgelopen tien jaar zijn 505 opdrachten vergeven aan enkele tientallen bedrijven, die daarmee honderden miljoenen euro's hebben verdiend. De bedrijven die voor inlichtingendiensten als de CIA en de NSA in Duitsland werken, krijgen volgens de Süddeutsche Zeitung van de autoriteiten een speciale vergunning waarmee zij voor de Amerikanen gevoelig werk kunnen verrichten. Er zitten beruchte namen bij, zoals het bedrijf Caci, dat in 2003 betrokken was bij de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak.

Alles bij de bron; Volkskrant


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!