De Nederlandse inlichtingendiensten hebben systemen besteld ter waarde van zo'n zeventien miljoen euro waarmee telefoon- en internetverkeer op te vangen en te verwerken is. Volgens de wet is dit nu nog grotendeels verboden. 

Het minsterie van Defensie lijkt met de investering vooruit te lopen op een gehoopte wetswijziging. De discussie in het parlement moet echter nog gevoerd worden. De nieuwe apparatuur zal worden gebruikt door zowel de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD als de militaire MIVD.

Het project met de naam Argo II is bedoeld om vanaf 2014 'informatie uit communicatiemiddelen te verwerken tot inlichtingen', schreef minister Plasterk van Binnenlandse Zaken deze zomer aan de Tweede Kamer. Uit een beschrijving van het ministerie van Defensie blijkt dat Argo II vooral bedoeld is om 'de wereld van het internetprotocol' te bestrijken - waar de diensten nu nog niet bij kunnen. Het systeem zal waarschijnlijk worden gebouwd door het Israëlische Nice Systems, gespecialiseerd in surveillance- en afluistersoftware. 

Zo lijkt de kans groot dat de Nederlandse inlichtingendiensten straks ongericht - dus niet specifiek op één persoon gericht - internetverkeer kunnen aftappen: De Commissie van Toezicht op de inlichtingendiensten is voor, het vorige ministerie was voor en de diensten zelf zijn voor. Samen met het feit dat de AIVD en de MIVD een aftapdivisie zijn begonnen en dat er een contract lijkt te zijn gesloten met een bedrijf dat grootschalige aftapapparatuur levert, roept dat de vraag op hoe ver de Nederlandse inlichtingendiensten willen gaan, en hoe daarbij rekening wordt gehouden met het recht op privacy.

Alles bij de bronnen; NU, Volkskrant & Tweakers

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha