De inlichtingendiensten van de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland en Zweden maken inbreuk op Europees recht, staat in een onderzoek dat is voorgelegd aan het Europees Parlement. De claim van inbreuk op Europees recht wordt gemaakt in een studie over het over op grote schaal afluisteren door de NSA, de GCHQ en de inlichtingendiensten van Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden. De studie is mede geschreven door een universitair docent aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden.

De opstellers betogen dat de spionagepraktijken van vier van de vijf landen inbreuk maken op enkele Europese regels en principes. Met betrekking tot Nederland zeggen de schrijvers van de studie dat er momenteel geen informatie bekend is over massa-afluisterprogramma's van de AIVD of MIVD. Die diensten richten zich op individuen en hebben voor afluisterprogramma's toestemming nodig van ministers, zo wijst de studie erop, en wettelijk is vastgelegd dat communicatie-infrastructuur niet op grote schaal mag worden afgetapt.

Wel wordt er op gewezen dat in 2014 de Joint Sigint Cyber Unit van start gaat, waardoor de situatie kan veranderen. Ook staat er dat de AMS-IX potentieel interessant is voor het op grote schaal afluisteren.

Alles bij de bron; Tweakers

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha