De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn "technisch competent en zeer gemotiveerd" in het aftappen van internet- en telecomverkeer, vindt de Britse geheime dienst GCHQ, dat een rapport bijhield over de Europese inlichtendiensten. The Guardian publiceerde vandaag informatie uit documenten die van NSA-klokkenluider Edward Snowden vandaan komen, ditmaal een rapportage van de Britse geheime dienst GCHQ.

De Britten vinden de Nederlandse inlichtingendiensten naar eigen maatstaven klein, maar wel competent en zeer gemotiveerd. Net als bij andere Europese inlichtingendiensten verrichtte de GCHQ vooral hand- en spandiensten in het trachten de lokale wetgeving bij te sturen, zodat de inlichtingendiensten meer armslag kregen voor het aftappen van telefoon- en internetverkeer.

Ook werd gekeken hoe er juridisch langs de bestaande wetgeving kon worden gemanoeuvreerd. De Britten signaleren dat onze wetgeving een drempel opwerpt, waaraan gewerkt moet worden “voordat het zover is dat zij kunnen opereren op de manier zoals GCHQ kan”, citeert The Guardian...

...De Franse en Spaanse inlichtingendiensten DGSE en CNI maakten de Britten met die zakelijke connecties wel jaloers. De Spanjaarden hadden diepe contacten met een telecombedrijf dat ook in de UK actief is en de Fransen kregen via een Franse telecommer doorgronde kennis van versleuteling in handen.

De Duitsers bleken veel verder te zijn met het aftappen van glasvezels dan de Britten. De Duitsers konden al internetverkeer aftappen dat via 100 Gbps-kabels werd verplaatst, terwijl de Brittten technisch gezien niet verder kwamen dan het aftappen van internetverkeer dat met een snelheid van 10 Gbps ging.

In Zweden vierde de GCHQ zijn grootste feestje door de Zweedse geheime dienst te helpen met het spinnen van een nieuwe omstreden wet in 2008, dat het aftappen van het internetverkeer dat het land in- en uitging mogelijk maakte.

Alles bij de bron; WebWereld


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!