De wijdverspreide spionage op burgers in Spanje en Frankrijk waarover de laatste dagen veel ophef ontstond, was het werk van de Franse en Spaanse geheime diensten zelf. Dat verklaarden althans anonieme Amerikaanse topambtenaren aan de krant Wall Street Journal.

De documenten die klokkeluider Edward Snowden vrijgaf zijn volgens hun bronnen verkeerd geïnterpreteerd. In feite gaat het om telefoongesprekken opgenomen door de Franse en Spaanse geheime diensten zelf, in oorlogszones en buiten hun eigen grenzen. Die werden vervolgens doorgespeeld aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, om de Amerikanen te helpen bij de bescherming van geallieerde troepen en burgers.

Nederland wordt niet genoemd, maar uit het document van Snowden in Der Spiegel bleek destijds dat er in Nederland 1,8 miljoen telefoontjes werden onderschept. Waarschijnlijk gaat het ook hier juist om telefoontjes die door de AIVD werden onderschept en vervolgens aan de NSA werden doorgespeeld.

Amerika merkte destijds al op dat de data verkeerd geïnterpreteerd werd, maar gaf verder geen tekst of uitleg, omdat ze daarmee mogelijk de operaties van hun bondgenoten zouden kunnen verstoren.

Bron; Wel

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha