De Verenigde Staten gebruiken de ambassades in Den Haag en Brussel niet voor spionage via het Special Collection Service-programma. Amerikanen hebben wereldwijd in tachtig steden afluisterapparatuur geplaatst. De apparatuur is veelal geplaatst op hogere verdiepingen van ambassades en consulaten. Dat is in Europa onder meer het geval in Berlijn, Frankfurt, Kiev, Milaan, Madrid, Rome, Zagreb en Tbilisi.

Dat Den Haag en Brussel niet op de lijst van tachtig steden staan, valt op omdat in beide steden naast de nationale parlementen ook internationale instanties zijn gevestigd waarin de Amerikaanse geheime diensten interesse kunnen hebben. Het is onduidelijk of de afluisterapparatuur ontbreekt vanwege gebrek aan interesse of omdat de Amerikanen op een andere manier toegang hebben tot telefoonverkeer.

De foto's en slides over het Special Collection Service-programma zijn gepubliceerd door het Duitse weekblad Der Spiegel, dat ze heeft gekregen van klokkenluider Edward Snowden. Hoewel het illegaal is, kan de VS door de onschendbaarheid van diplomaten en de speciale status feitelijk zijn gang gaan, aldus Der Spiegel.

Alles bij de bron; Tweakers

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha