Het klinkt als een pr-stunt: telecomreus Deutsche Telekom, deels in handen van de Duitse staat, riep naar aanleiding van de recente spionageonthullingen de andere Duitse communicatiebedrijven op om het lokale Duitse internet af te schermen van buitenlandse inlichtingendiensten. Deutsche Telekom lanceerde deze zomer nog een 'E-mail made in Germany'-dienst die e-mail encrypteert en enkel langs Duitse servers stuurt.

Het idee van een 'Duits internet' is wel makkelijk te opperen, maar toch moeilijk uit te voeren. Zo gaat het principe in tegen de manier waarop het internet vandaag werkt: nationale grenzen tellen niet of nauwelijks voor de grote netwerken. De trafiek loopt - via overeenkomsten tussen grote operatoren - van netwerk tot netwerk.

Technisch valt Duits internetverkeer wel degelijk te sturen. Maar, zo zegt Torsten Gerpott, professor telecom aan de universiteit van Duisburg-Essen, "er is internationaal nog geen precedent van het feit dat het internetverkeer van een ontwikkeld land de servers van ander land omzeilt."

Alles bij de bron; HLN


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!