De Franse inlichtingendienst DGSE heeft volgens de Franse krant le Monde in het grootste geheim een afluisterprogramma opgezet dat veel overeenkomsten vertoont met het Prism-programma. Data zou worden verzameld via glasvezelverbindingen, satellieten en afluisterstations.

De DGSE, die zich net als de NSA vooral richt op het verzamelen van inlichtingen en data in het buitenland, zou systematisch elektronisch verkeer aftappen in zowel Frankrijk als de landen waarmee het communiceert. De reusachtige database zou zijn opgeslagen in het hoofdkwartier van de DGSE in Parijs.

De DGSE zou metadata verzamelen van e-mails, faxen, telefoongesprekken en internetverkeer. Deze metadata zou toegankelijk voor andere Franse geheime diensten, zoals de binnenlandse inlichtingendienst DRCI en de militaire zusterorganisatie DRM. Bij de invoer van een naam geeft de DGSE-database een 'hit' of 'geen hit' aan.

Volgens Le Monde is het aftapprogramma weliswaar nuttig in de strijd tegen terrorisme, maar kan het programma misbruikt worden om iedereen te bespioneren. Ook zou het programma in het hoogste geheim zijn opgestart en zowel het gehanteerde toezicht als legaliteit zou een wankele juridische basis hebben.

Alles bij de bron; Tweakers

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha