Afgelopen weken ontkenden Amerikaanse technologiebedrijven, in reactie op de onthulling van het bestaan van surveillanceprogramma Prism van de NSA, in alle toonaarden dat inlichtingendiensten rechtstreekse toegang tot hun servers hebben. Nieuwe presentatieslides over het surveillanceprogramma, die door The Washington Post zijn vrijgegeven, roepen echter de vraag op of die beweringen wel kloppen.

Uit een van de slides blijkt namelijk dat de NSA een notificatie krijgt wanneer een gebruiker die als doelwit staat aangemerkt bepaalde activiteiten verricht. Zo wordt er een notificatie verstuurd als de gebruiker inlogt. Dat duidt erop dat de NSA mogelijk wel degelijk toegang tot de servers heeft. Daarnaast krijgt de inlichtingendienst toegang tot e-mails, chatgesprekken, video's, foto's en andere opgeslagen gegevens, blijkt uit de slide. De precieze informatie waar de dienst toegang toe heeft, verschilt per bedrijf.

Een andere slide wijst erop dat Microsoft het eerste bedrijf was dat meewerkte aan Prism: al sinds november 2007 maakt Microsoft deel uit van het programma.

Alles bij de bron; Tweakers

 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha