Wellicht heb je het blauwe logootje van iDIN al weleens voorbij zien komen. iDIN is een online identificatieprogramma dat is bedoeld om inloggen bij bedrijven en organisaties te versimpelen. De iD staat voor identificeren en IN voor inloggen. Het online hulpmiddel is in 2016 door Betaalvereniging Nederland geïntroduceerd en is in samenwerking met Nederlandse banken ontwikkeld. Inmiddels is iDIN in handen van Currence. Dit bedrijf is ook eigenaar van het merk iDEAL.

Vaak moet je een account aanmaken om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de privéomgeving van je verzekeraar of om een bestelling te plaatsen bij een webshop. iDIN probeert ons dit makkelijker te maken door jou via de beveiligde omgeving van je eigen bank in te loggen, waardoor je geen extra gebruikersnamen of wachtwoorden hoeft te onthouden.

Je kunt iDIN op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ermee inloggen, identificeren of je leeftijd bevestigen. Dit doet iDIN met behulp van jouw bankgegevens. Wanneer je kiest voor iDIN als identificatie- of inlogmethode, selecteer je je eigen bank en word je naar het iDIN-startscherm geleid. Je logt in zoals je dat gewend bent van je bank.

Wanneer je je online identificeert met iDIN, krijgt een website gegevens als je naam en adres in te zien via jouw bank. Deze gegevens krijg jij ook te zien voordat je toestemming geeft om deze te delen. Inloggen met behulp van iDIN gaat ongeveer hetzelfde, maar dan hoef je geen persoonlijke gegevens te gebruiken. Je gebruikt dan gewoon de inloggegevens van je bank, die je weer doorverwijst naar de website waar je wilt eindigen.

Als je iDIN gebruikt, kun je altijd zien welke gegevens er precies met andere bedrijven of organisaties worden gedeeld. Het gaat in de meeste gevallen om je naam en adres, maar soms kan er naar je telefoonnummer of e-mailadres gevraagd worden. Hiervoor geef je altijd nadrukkelijk toestemming. Daarnaast krijgen bedrijven geen inzicht in jouw banksaldo of andere financiële gegevens.

Alles bij de bron; Kassa!


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha