Facebook is hard op weg om een grote speler in de wereld van kunstmatige intelligentie te worden. Zo beschreven we onlangs hoe een relatiebreuk te voorspellen is door het analyseren van de frequentie van Facebookberichtjes tussen een stelletje. Maar er is meer mogelijk.Zuckerberg en de zijnen zijn namelijk bezig de wereldbevolking in kaart te brengen.

World DataLines

Naar eigen zeggen zijn er al ongeveer 2 miljard van de in totaal 7,4 miljard wereldbewoners – uit twintig verschillende landen – in kaart gebracht. En dat schept mogelijkheden, allereerst natuurlijk voor demografen. De wereldpopulatie is niet evenredig verdeeld, en met de nieuwe techniek wordt met weergaloze precisie berekend waar we zoal wonen. 

Waar Google een aantal jaren geleden zo’n beetje al onze straten fotografeerde met speciaal voor dat doel ontwikkelde auto’s uitgerust met camera’s, berust de methode van Facebook louter op een flinke computercapaciteit, enorm veel data en rekenkracht. Als uitgangspunt werd de tot nu toe meest accurate database gebruikt. De Gridded Population of The World, ontwikkeld door de Amerikaanse Columbia University, beschikt over een verzameling van zo’n beetje alle beschikbare data wat betreft bevolkingsdichtheid.

Daarnaast ging Facebook de ruimte in en kocht DigitalGlobe, een bedrijf dat het gros van de satellieten boven onze planeet uitbaat. Vervolgens zijn de beschikbare data (waaronder de satellietfoto’s) gebruikt om een computer te ‘leren’ hoe een gebouw er van grote hoogte uitziet. Die data is vergeleken met de data van Columbia University, en zo kon de software inschatten waar en hoeveel mensen er op een plek wonen.

Het is een schat aan informatie die voor talloze doeleinden gebruikt kan worden. Facebook lijkt in ieder geval een doorbraak te gaan realiseren op het gebied van kunstmatige intelligentie: het algoritmisch interpreteren van satellietbeelden.

Alles bij de bron; HPdeTijdSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!