Digitale technologie om terreur te bestrijden wordt in verschillende delen van de wereld misbruikt voor mensenrechtenschendingen. Dat heeft de Speciale VN-rapporteur rond Mensenrechten in Contraterrorisme gezegd voor de mensenrechtenraad.

Volgens Fionnuala Ní Aoláin is er sprake van een ‘alarmerende toename van het gebruik van indringende en risicovolle technologie’. Overheden en private spelers hanteren volgens haar retoriek over nationale veiligheid en terreur om zaken zoals drones, biometrie, kunstmatige intelligentie en spyware versneld te kunnen invoeren.

Ze maakt zich vooral zorgen over de inburgering van drones voor militaire en bewakingsdoeleinden, terwijl de onbemande toestellen volgens haar regelmatig gebruikt worden voor ‘gerichte moorden’, waaronder ook buitengerechtelijke en arbitraire moorden.

Ook het toenemend gebruik van spyware om journalisten, politieke tegenstanders en activisten te intimideren baart zorgen, evenals als de wijdverbreide datacollectie van biometrische gegevens door overheden en bedrijven. Ze gaf het voorbeeld van biometrische data, verzameld voor het algemeen welzijn, die in onder meer Irak en Afghanistan misbruikt werden om dissidenten op te sporen.

‘Bij gebrek aan regelgeving kan de schade aan de mensenrechten alleen maar toenemen zonder dat het einde in zicht is’, zei Ní Aoláin.

Alles bij de bron; Dutch-IT-Channel