De Britse regering is bezig met een nieuw anti-terrorismeplan dat het mogelijk maakt om gegevens van telefoontjes, sms-berichten, e-mailverkeer en online bezoeken een jaar lang op te slaan. Dat meldde de Britse kant The Telegraph zaterdag op basis van bronnen die niet bij naam genoemd willen worden.

Telecomaanbieders en internetproviders zouden met de nieuwe wet de informatie een jaar lang moeten opslaan. De inhoud van de telefoongesprekken, sms’jes of e-mails worden niet bewaard. Het zou volgens The Telegraph gaan om de telefoonnummers en e-mailadressen zelf. Het nieuwe antiterrorisme-plan zou veiligheidsdiensten ook de mogelijkheid geven om informatie over berichten op sociale netwerken als Facebook en Twitter op te vragen. Dat geldt ook voor berichten die verstuurd worden in online games.

Het plan is opgesteld op advies van MI5, de binnenlandse veiligheidsdienst, MI6, die in het buitenland actief is, en de afluisterdienst GCHQ. 
Met de regeling krijgen de veiligheidsdiensten ‘real time' toegang tot de telefoon- en internetgegevens van mensen die ze onder toezicht willen stellen. Ook kunnen ze de acties van de verdachten reconstrueren door middel van de informatie die is opgeslagen in de databases.

Alles bij de bron; nu


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha