De Amerikaanse toezichthouder FCC heeft robocalls met door AI-gegenereerde stemmen in de Verenigde Staten illegaal verklaard.

Bij een robocall wordt iemand door een computer gebeld en krijgt een vooraf opgenomen boodschap gemaakt met een computerstem te horen. Bedrijven kunnen robocalls voor marketingdoeleinden inzetten, maar het wordt ook gebruikt voor fraude. In 2022 zorgden robocalls nog voor veel slachtoffers in Nederland, waarbij mensen werden gebeld en een Engelstalige boodschap kregen te horen die van de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ of het ‘Ministry of Justice’ afkomstig zou zijn.

Robocalls zijn in de Verenigde Staten niet verboden, maar dat geldt nu wel voor gesprekken waarbij er gebruik is gemaakt van stemmen die door middel van AI zijn gegenereerd. Volgens de toezichthouder maken kwaadwillenden misbruik van AI-stemmen om mensen af te persen, beroemdheden te imiteren of kiezers te misleiden. Naast de FCC is de Amerikaanse toezichthouder FTC bezig met de aanpak van door AI gekloonde stemmen.

Alles bij de bron; Security