Europa heeft geen politieke wil om spyware aan te pakken, zo stelt Sophie In't Veld, Europarlementariër voor Volt.

In't Veld nam deze week deel aan een paneldiscussie van het Center for Democracy & Technology over spyware. Volgens de Nederlandse politica weigert de EU collectief om maatregelen te nemen, waardoor alle landen medeplichtig zijn.

Vorig jaar juni presenteerde In 't Veld een onderzoeksrapport van een speciale door het Europees Parlement ingestelde commissie, die onderzoek had gedaan naar het gebruik van spyware door Europese overheden. Onder andere in Hongarije, Polen, Griekenland, Cyprus en Spanje zou spyware tegen onder andere oppositie en journalisten zijn ingezet.

Tegelijkertijd nam het Europees Parlement een resolutie aan om het gebruik van spyware zoals Pegasus door landen tegen te gaan.

Eind vorig jaar bleek dat er nog altijd geen wetten waren aangenomen om dergelijk misbruik aan te pakken. Het Europarlement nam daarop een nieuwe resolutie aan die het gebrek aan handelen bekritiseerde. "Het rapport van het Europees Parlement geeft ze een complete toolkit om het probleem aan te pakken, maar de politieke wil is er gewoon niet. Ze vinden hun nieuwe speeltje veel te leuk en willen het niet opgeven", stelt In't Veld.

Ze voegt toe dat de EU voor de bühne zich aansluit bij initiatieven tegen spyware, maar als het erop aankomt niets doet, de technologie zelf blijft gebruiken en het ook exporteert naar andere landen. 

Alles bij de bron; Security