Steeds meer overheden kijken naar het verplichten van online leeftijdsverificatie om bepaalde websites te bezoeken, maar dit kan leiden tot surveillance, heeft privacygevolgen en maakt het internet niet veiliger, zo waarschuwt de Europese burgerrechtenbeweging EDRi.

Die maakt zich vooral zorgen over een Iers voorstel dat de hele EU kan raken. "Er is een berg aan bewijs waaruit blijkt dat techbedrijven en staten niet te vertrouwen zijn met de meest private gegevens van mensen en het beschermen van hun digitale veiligheid", aldus EDRi.

Staten kunnen de leeftijdsverificatie voor allerlei websites verplichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om gok- en pornosites, maar ook algemene videoplatforms. Zo kwam de Ierse mediatoezichthouder laatst met een voorstel dat voor dergelijke platforms 'robuuste leeftijdsverificatietechnologie' verplicht.  

Omdat veel techbedrijven hun hoofdkantoor in Ierland hebben kunnen de gevolgen van het voorstel in heel Europa voelbaar worden en miljoenen mensen treffen die diensten zoals Instagram en YouTube gebruiken, vreest EDRi. Niet alleen de Ierse autoriteiten kijken naar leeftijdsverificatie, ook in het Verenigd Koninkrijk en België is dit het geval.

Alles bij de bron; Security