Het Europees Parlement heeft ingestemd met een nieuwe databeschermingswet tussen de EU en de VS. De wet, genaamd Umbrella Agreement, beschermt persoonlijke gegevens als naam, adres en strafblad tegen misbruik, wanneer deze worden uitgewisseld voor strafvervolging en het voorkomen van terrorisme. Daarbij krijgen burgers het recht om te weten waarvoor hun gegevens worden gebruikt.

'Op zich is het goed dat er nu een akkoord is over de bescherming van de gegevens van burgers, maar het probleem zit hem in de kleine lettertjes', zegt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld. Haar fractie stemde tegen.

'Het akkoord is alleen maar geldig als de Amerikanen hun eigen privacywet aanpassen.' Volgens In ’t Veld is dat nogal naïef. 'Volgens mij gaan ze dat nooit doen. De Amerikanen hebben wel een privacywet, maar daar zitten allemaal uitzonderingen in.' Passagiersgegevens en bankgegevens vallen hier bijvoorbeeld niet onder. 'Wij vinden dat eerst die uitzonderingen opgeheven moeten worden, daarna kunnen we dit akkoord pas sluiten.' 

Alles bij de bron; BNR


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha