Het Europees Parlement heeft een langverwachte richtlijn omtrent de uitwisseling van passagiersgegevens goedgekeurd. Het hele dossier was dan ook een evenwichtsoefening tussen het beschermen van de privacy en de mogelijkheid om tot nog toe onbekende verdachten op te sporen in de strijd tegen terreur en zware grensoverschrijdende criminaliteit. Na de goedkeuring door het Europees Parlement moet nu enkel de Raad van Ministers nog haar goedkeuring geven.

Volgens de nieuwe richtlijn zullen EU-landen verplicht worden om data te verzamelen afkomstig van luchtvaartmaatschappijen die vluchten organiseren tussen een derde land en een EU-lidstaat of omgekeerd. Lidstaten kunnen ook gegevens opvragen van vluchten tussen de EU-landen onderling, maar dan moeten ze dit aanmelden bij de Europese Commissie. Lidstaten kunnen er ook voor kiezen om niet alleen de gegevens van luchtvaartmaatschappijen te verzamelen, maar ook die van reisagentschappen en touroperators. 

Zo wil België nog een stap verder gaan, in tegenstelling tot het Europese niveau, wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zich niet beperken tot datagegevens afkomstig van luchtvaartmaatschappijen. Ook de reisoperatoren die internationale trein- en busreizen organiseren, alsook maritiem transport, zullen in de toekomst passagiersgegevens moeten doorgeven aan een speciaal daartoe opgerichte passagiersgegevensbank. 

De data die door de passagiersinformatie-eenheden in elke lidstaat verzameld zullen worden, gaan van informatie over de reisdata, de reisroute, en contactdetails tot details over de bagage en de betaling.  Lidstaten worden via de richtlijn echter niet verplicht informatie met elkaar te delen. Dit zal nog steeds op vrijwillige basis gebeuren.

De richtlijn stelt duidelijk dat de verzamelde gegevens voor 5 jaar mogen bewaard worden, maar enkel gedurende de eerste zes maanden kunnen de bevoegde autoriteiten ongelimiteerd deze persoonlijke gegevens raadplegen. Voor de resterende 4,5 jaar zijn de gegevens slechts in een beperkte, meer beschermde vorm zichtbaar.

Alles bij de bron; deRedactieAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha