Het gaat om het Swift-verdrag. Dat is een overeenkomst over de internationale betaaloperator Swift, die vanuit België het betalingsverkeer van ruim 10.000 banken, andere financiële instellingen en bedrijven regelt. Onder strikte voorwaarden mogen de VS bepaalde gegevens inzien in de strijd tegen het internationaal terrorisme.

Woensdag stemde een meerderheid van de Europarlementariërs in met het voorstel naar aanleiding van de afluisterpraktijken door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. ''Dit is een krachtig signaal naar de Amerikanen: Zo ga je niet met Europa en haar burgers om'', reageert In 't Veld. De tijdelijke opschorting is nodig omdat er duidelijkheid moet komen over wat en wie er precies werd afgeluisterd, aldus de Europarlementariër.

De aangenomen resolutie is een dwingende oproep aan de Europese Commissie en de EU-lidstaten om het akkoord op te schorten. Het EP heeft niet de bevoegdheid om dit te doen. ''Maar feitelijk trekt het EP zijn steun in voor dit verdrag en daarop moet Brussel reageren'', zo klinkt het bij het EP.

Alles bij de bron; NU


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!