De Amerikaanse antiterreurwet Patriot Act betreft elke Amerikaanse staatsburger waar hij of zij zich ook bevindt en conflicteert in ernstige mate met de principes die gelden in de Europese Unie en al helemaal met de Europese richtlijnen omtrent privacy. Merkwaardig genoeg zijn er weinigen in ons land die zich zorgen maken over deze wet. Wat me dan ook verbaast, is dat weinig Nederlandse bedrijven weten wat de Patriot Act precies behelst. Zeker in een tijd waarin de cloud steeds belangrijker wordt.

De arm van de wet reikt erg ver en volgt Amerikanen en Amerikaanse bedrijven over de hele wereld.

Dat kan in de praktijk leiden tot ongekende, verbijsterende situaties. Zo moest onlangs een Europese vestiging van een Amerikaans bedrijf de servers afstaan voor nader onderzoek. De data bevonden zich weliswaar niet op Amerikaans grondgebied, maar waren wel eigendom van Amerikaanse staatsburgers. Een Amerikaanse rechter had vastgesteld dat de FBI gegronde redenen had de data te onderzoeken. De servers werden in beslag genomen en de data geanalyseerd. Dat alles duurde bij elkaar maar liefst elf dagen. Nare bijkomstigheid was, dat er nog meer vestigingen van het bedrijf in Europa aangewezen waren op die servers. Die lagen dus ook anderhalve week stil.

Er is geen ontkomen aan. We leven in een tijd dat de cloud almaar groeit. Verreweg de meeste betrokkenen bij de cloud zijn Amerikanen. Om het bestaansrecht van een onderneming niet in gevaar te brengen, moeten Europese organisaties dus goed zijn geïnformeerd over de consequenties van de Patriot Act.


Alles bij de bron: computable 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha