Het Europees Hof van Justitie heeft dinsdag geoordeeld dat de VS onvoldoende bescherming biedt voor doorgegeven persoonsgegevens van EU-burgers. De Safe Harbor-beschikking van de EU is daarom ongeldig, wat grote gevolgen voor internetbedrijven kan hebben. Europese internetgebruikers hebben sinds dinsdag een heel groot probleem. Hun persoonlijke gegevens mogen niet zomaar meer naar Amerikaanse servers. Maar daar draait vrijwel het hele internet op. Denk aan de clouds van Facebook, Amazon, Microsoft, Apple en Google.

 
 

"Het Europees Hof van Justitie heeft een bom gelegd onder het gebruik van de Amerikaanse cloud. Straks is het misschien einde oefening. En dat zou een behoorlijke economische klap geven", zegt internetjurist Arnoud Engelfriet. "De rechters zeggen nu dat de EC in 2000 niet had mogen besluiten tot het aannemen van het Safe Harbor verdrag. Persoonsgegevens mogen alleen naar een land buiten de Europese Unie als de privacywet daar net zo sterk is als hier. De VS hebben zo'n wet helemaal niet. Technisch gezien zijn ze vergelijkbaar met Noord-Korea."

Doordat Amerika geen privacywet heeft, "mag justitie binnenkomen, met zijn schoenen door de servers lopen en gegevens meenemen. Ze gaan niet aan Nederland vragen om informatie te geven en het kan ze niet schelen wat de Nederlandse rechter daarvan vindt." Dat is in strijd met Europese regels en daarom zijn gegevens helemaal niet veilig in Amerika, ook al vindt de Europese Commissie van wel.

Elk Europees bedrijf moet nu zelf "als de donder" afspraken maken met bedrijven als Google, zodat de privacy van hun klanten toch beschermd is.

Europeanen mogen nog wel gebruik maken van Europese servers van Europese dochters van Amerikaanse bedrijven. Maar ook daar is het de vraag hoe lang dat nog mogelijk is. Engelfriet: "Er loopt een rechtszaak in de VS, waarbij justitie heeft gezegd: 'als wij Europese gegevens van Microsoft willen, moeten ze die maar ophalen bij Microsoft Europa. Europese regels boeien niet, want je bent Amerikaans.' De eerste rechter heeft dat toegewezen. Het hoger beroep loopt momenteel."

Als ook de hogere rechters vinden dat Amerikaanse rechercheurs ongehinderd toegang moeten krijgen tot Europese data, kunnen Europeanen helemaal geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven, zegt Engelfriet. "Niet met die in de VS en niet met hun dochters in Europa. Dan moet je naar een Europese cloud."

Alles bij de bron; Telegraaf

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha