In China lijken sommige lokale autoriteiten steeds verder te gaan in het controleren van burgers in coronatijden. Ze installeren camera’s aan de voordeuren van mensen die in quarantaine moeten blijven, en soms zelfs binnenshuis. 

De coronapandemie heeft bewakingscamera’s nog dichter bij het privéleven van de Chinezen gebracht, tot aan de voordeur van hun huis, en in enkele gevallen zelfs in hun appartementen. Dat blijkt uit verschillende getuigenissen die CNN verzamelde.

Toen de Ierse expat Ian Lahiffe na een reis naar Zuid-China terugkeerde naar Peking, ontdekte hij een bewakingscamera aan de muur voor de deur van zijn appartement. Hij en zijn gezin moesten twee weken in quarantaine, een verplichte maatregel die door de Chinese overheid werd opgelegd, en Lahiffe zei dat de camera zonder waarschuwing vooraf was geïnstalleerd aan zijn woning.

Ook China-correspondente Leen Vervaeke, die halverwege april voor een derde keer verplicht in quarantaine moest, meldde het gebruik van camera’s om burgers te controleren. “Toen ik gisteren in Peking aankwam, werd ik door mijn wijkcomité naar mijn appartement begeleid. Daarna werd de voordeur verzegeld. Dat ze dat zouden doen, hadden ze niet verteld. Andere collega’s hebben een sensor op hun deur, of een camera”, aldus Vervaeke in de Volkskrant over de strenge maatregelen. “Als ik boodschappen wil laten bezorgen of het vuil wil buitenzetten, moet ik het wijkcomité bellen en vragen of ze de deur willen openen.

China heeft volgens CNN momenteel geen specifieke nationale wetgeving om het gebruik van bewakingscamera’s te reguleren. Lokale autoriteiten gaven wel toe camera’s te gebruiken bij mensen in quarantaine, onder meer omdat het “helpt bij het besparen van personeelskosten en de werkefficiëntie verhoogt”.

William Zhou, die eind februari terugkeerde naar de stad Changzhou, vertelt hoe een politieagent en stadsmedewerker in zijn appartement een camera geïnstalleerd hebben die op zijn voordeur werd gericht. Nadat hij de situatie had aangeklaagd, vroegen de lokale autoriteiten hem om de inspanningen van de regering om de epidemie te beheersen “te begrijpen en mee te werken”. Ze vertelden hem ook dat de camera alleen stilstaande beelden zou maken als zijn deur open ging, en geen video of audio zou opnemen. Het lokale centrum voor epidemische controle van het district waar Zhou woont, bevestigde het gebruik van camera’s om de quarantaine te handhaven, maar weigerde verdere details te geven.

Alles bij de bron; HLN


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha