Sekswerkers hebben recht op privacy en op bescherming. Dat kan botsen. Deze week maakten de Amsterdamse rechter en de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens duidelijk dat gemeenten prostituees niet mogen verplichten zich met gevoelige informatie te laten registreren. Ook als gemeenten via die registratieplicht en intakegesprekken waarbij persoonlijke vragen aan bod komen een zeer kwetsbare groep willen beschermen tegen uitbuiting. 

Dat verbod brengt gemeenten naar eigen zeggen in een lastig parket. Een database met onder meer informatie over de persoonlijke achtergrond van sekswerkers en eventuele observaties van handhavers is een belangrijke manier om nog enig zicht te houden op de ramen of seksclubs in de gemeente.

Om uitbuiting tegen te gaan, heeft een sekswerker veel meer aan steun in de rug, zegt belangenorganisatie Proud. Bijvoorbeeld via een betere toegang tot het arbeidsrecht en tot verzekeringen. Zo’n registratieplicht doet juist het tegenovergestelde, is de vrees. Uit angst in een database terecht te komen als sekswerker, zal een deel kiezen voor de illegaliteit – waardoor het voor prostituees nog moeilijker wordt hulp te krijgen. Deskundigen hebben eerder al eens gepleit voor het versterken van het algemene toezicht in prostitutiezones in plaats van de wens om elk individu zeer nauwkeurig in beeld te hebben. Dat is ook de boodschap van CoMensha aan gemeenten: verzin een andere manier om contactmomenten met sekswerkers te behouden, nu de privacywaakhond en de rechter zich zo uitdrukkelijk hebben uitgesproken tegen de registratie. 

Alles bij de bron; Trouw


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha