Nederlandse gemeenten kunnen met digitale opsporingmethoden én regionale samenwerking het aantal zogeheten spookadressen drastisch terugdringen. Dat leert een proefproject van Alphen aan den Rijn. 

Samen met Boskoop en Rijnwoude hebben zij het aantal 'briefadressen' met de helft kunnen verminderen. Die adressen zijn bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld in het verpleeghuis of de gevangenis zitten, of op de grote vaart werken, maar ze kunnen ook worden gebruikt als 'spookadres'.

Op Marktplaats.nl is de afgelopen jaren een heuse handel in dergelijke spookadressen ontstaan. Dat komt doordat gemeenten steeds meer 'digitaal' werken. Voor veel administratieve handelingen is geen persoonlijk contact aan de balie meer nodig, maar volstaat het invullen van een digitaal formulier via de computer. Daardoor vervalt de mogelijkheid dat de ambtenaar de klant nog eens 'in de ogen kijkt'. Daarnaast hebben gemeenten door de decentralisatie veel rijkstaken moeten overnemen. Het aantal toeslagen waarover zij een beslissing moeten nemen, steeg daardoor fors.

Nog belangrijker, zo blijkt uit de proef in Alphen, is de inzet van data-analyse. De computer maakt weliswaar nieuwe vormen van fraude mogelijk, maar ook nieuwe opsporingsmethoden. "Gemeenten kunnen al eisen dat bij het invullen van digitale formulieren de persoonlijke DigiD wordt gebruikt, de voor elke Nederlander unieke digitale code. Nog lang niet alle gemeenten doen dat."

Daarnaast levert de digitale verwerking van alle aanvragen informatie op die kan leiden tot extra controles. Het Alphense systeem geeft binnenkort ongevraagd waarschuwingen aan de ambtenaren als op adressen meerdere mensen met verschillende achternamen wonen, of als woningen wel erg veel verhuisbewegingen laten zien. Hetzelfde geldt voor afwijkende verhuizingen door studenten, die als 'uitwonend' voor studiefinanciering in aanmerking willen komen. Ook kunnen de gegevens van de energiemaatschappij naast het aantal bewoners van het pand worden gelegd.

Deze zomer wordt besloten of de proef landelijk wordt ingevoerd.

Alles bij de bron; TrouwAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha