Door een gebrek aan duidelijke privacyregels worden de persoonsgegevens van jongeren en ouders in de jeugdhulp onvoldoende beschermd. Hierdoor weten gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers niet goed hoe ze met de verwerking hiervan om moeten gaan, waardoor gevoelige informatie gemakkelijk op straat kan komen te liggen. Dat stellen zes belangenorganisaties in de jeugdhulp in een maandag verschenen onderzoek.

Volgens de onderzoekers delen ambtenaren gevoelige informatie met elkaar over onder meer de hulpverlening en diagnoses, gewoon via onbeveiligde e-mails.  ‘Eén verkeerde mail en persoonsgegevens liggen op straat. Dit wordt door jongeren en ouders ervaren als een vertrouwensbreuk.’ Ook binnen de jeugdhulp gaat het mis met de uitwisseling van informatie. ,,Het is voor jongeren en ouders volkomen onduidelijk waar hun dossier is en wie er toegang heeft tot hun informatie. Medische dossiers worden opgevraagd door mensen zonder beroepsgeheim”, aldus de onderzoekers.

Het pdfrapport 'De Jeugdzorg ontregeld' werd opgesteld door LOC Zeggenschap in zorg, Ieder(in), LPGGz, Ouderkracht voor ’t Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland. Zij pleiten voor een aanpassing van de regelgeving binnen de gehele jeugdhulp.

Alles bij de bron; HPdeTijdAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha