Privacy, als jij je er niet druk om maakt, dan bevind je je waarschijnlijk in een geprivilegieerde positie. Dat stelt Hans De Zwart, directeur van het Nederlandse Bits of Freedom dat strijdt voor privacy en digitale rechten: “Wij maken ons nu al druk over iets waar zich in de toekomst iedereen druk over zal gaan maken“.

 “Ik denk dat een aantal karakteristieken van de privacy-problematiek ervoor zorgtdat het voor mensen moeilijk is zich daarin te verplaatsen of er zich echt zorgen over te maken en een handelingsperspectief te krijgen. In die zin lijkt het op de klimaatproblematiek. Wat je merkt, is dat op het moment dat je privacy heel concreet maakt en er  ook een handelingsperspectief is mensen het superbelangrijk vinden. Als wij een blogpost schrijven over de manier waarop Windows 10 zonder het jou te vragen allemaal data van je kaapt, is dat een moment waarop mensen ineens wel luisteren en actie ondernemen."

De Zwart is ervan overtuigd dat privacy ons allemaal aangaat en om onze basisvrijheden gaat: “Wellicht is het zo dat het moeilijk is, wel denk ik dat deze problemen steeds urgenter worden. Omdat er zoveel data door de maatschappij vloeien, zie je dat men op steeds meer plekken algoritmisch, op basis van data, beslissingen neemt, voorspellingen doet en inschattingen maakt. Wij zijn early to the party: wij maken ons nu al druk over iets waar zich in de toekomst iedereen druk over zal gaan maken.” 

Hans ziet dat mensen de controle over hun data aan het teruggrijpen zijn: “Steeds meer mensen worden zich bewust van de privacyproblematiek en willen daarin bewuste keuzes maken. Daarom denk ik dat het zeker mogelijk gaat zijn om privacy te redden en in de toekomst ook in het digitale domein op een nette manier, zoals in je eigen huis, je terug te kunnen trekken en jezelf te kunnen zijn.”

Volledige interview bij de bron; BlooviAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha