Scholen en instellingen die zich bezighouden met het opgroeien van kinderen willen graag gegevens uitwisselen. Dat is prima maar het wettelijk kader daarbij is dat ouders de baas zijn. In Zuidoost-Brabant hebben instellingen die met kinderen omgaan die regels erg ver opgerekt.

Stef was 13 jaar oud toen hij op school voor de laatste keer gescreend werd door de GGD. Stef was een beetje te dik, zo meldde de GGD. Ruim anderhalf jaar later was Stef veranderd in een slungelachtige jongen die met allerlei onzekerheden worstelde met een te lang lijf in een te strakke torso. En toen kwam de brief van de gemeente waarmee Stef vanwege zijn overgewicht werd uitgenodigd om deel te nemen aan een van de sportactiviteiten, want overgewicht is een probleem dat aangepakt moet worden. De GGD vond dat Stef in een risicogroep zat en had dat doorgespeeld naar de gemeente.

Bij navraag bleek dat iedereen zich braaf aan de regels rond privacy had gehouden. Op school had Stef elk recht op privacy verloren, want op het aanmeldingsformulier had ik mijn handtekening gezet onder de kleine lettertjes waarmee ik de school toestemming had gegeven om overleg over mijn zoon te voeren met andere organisaties. En daarmee stond voor de school en de GGD het register open en was ik de regie over de persoonskenmerken van mijn zoon kwijt.

Een keus werd mij trouwens bij de aanmelding niet gegeven, er was geen vinkje dat ik had kunnen zetten om al of niet toestemming te geven om vanuit school vrijelijk met anderen te spreken over de lichaamsbouw van mijn zoon, over zijn neiging om brutaal te zijn of over zijn sociaal emotionele ontwikkeling. 

Toch behoort de regie over het uitwisselen van die persoonskenmerken bij de persoon zelf te liggen en niet bij een leraar die het beste voor heeft met zijn leerlingen. Dat is niet voor niets wettelijk geregeld en een paar kleine lettertjes onder een aanmeldformulier vormen een erg magere legitimatie om de regelgeving voor privacy te omzeilen. Problemen worden daardoor groter en niet kleiner.

Alles bij de bron; EDAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha