In de uitzending van Nieuwsuur [12 maart 2016] ging het o.a. over de inzet van Sociale media activiteiten in ontslagprocedures. Daarin meldde het bedrijf Hoffmann bedrijfsrecherche het volgende;

Werkgevers kunnen niet altijd alles zien op Facebook. Als er een vermoeden is dat er berichten gedeeld worden die volgens een werkgever niet door de beugel kunnen, kan een recherchebureau uitkomst bieden. De afdeling Cyber Security van Hoffmann bedrijfsrecherche wordt regelmatig ingezet en doet onderzoek naar uitlatingen van werknemers op sociale media.

Zo sturen ze in opdracht van werkgevers ook mails naar verdachte werknemers om achter IP-adressen te komen die dan weer gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een verstuurde tweet. En als iemand berichten verstuurt van een zakelijke telefoon, mag een werkgever vaak nog verder gaan om bewijs te verzamelen.

"We onderzoeken bijvoorbeeld wie er verantwoordelijk is voor bepaalde, volgens de opdrachtgever onjuiste, uitlatingen op Twitter. Bijvoorbeeld als er een vermoeden is dat een werkgever iets heeft geplaatst onder een andere naam", zegt Richard Mulder van Hoffmann.

"We vergelijken de herkomst van foto’s en ook de woordkeuze. Vaak zien we snel overeenkomsten. Maar we kunnen ook een email sturen naar de persoon die we onderzoeken, met een link waar de verdachte werknemer op kan klikken. Hierdoor kunnen we het IP-adres van die persoon achterhalen. Dat IP-adres kunnen we dan vergelijken met berichten die onder een andere naam zijn geplaatst op bijvoorbeeld Twitter."

Het recherchebureau heeft veel van dit soort zaken.

Het veroorzaakte bij mij een hele vieze smaak in de mond en beelden van Stasi en hun illustere voorgangers drongen zich gelijk op. Is hier sprake van rechercheren, uitlokken of gaat dit nog verder ???

Alles bij de bron; NOSAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha