De hack bij Vtech, fabrikant van computertjes voor kinderen, maakt pijnlijk duidelijk dat zelfs digitaal speelgoed niet zo veilig is als je zou denken en het is niet de eerste keer dat dit soort speelgoed ter discussie staat. Een week geleden waarschuwden beveiligingsonderzoekers voor het gevaar van de Hello Barbie, een Barbiepop met wifi en ingebouwde microfoon. De pop kan worden gehackt, waarna een kwaadwillende via de microfoon van Hello Barbie onopgemerkt gesprekken in de kamer kan afluisteren...

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) bevestigt dat kinderen steeds vaker digitale middelen gebruiken waar persoonsgegevens op worden verwerkt.  "We hebben bijvoorbeeld al eerder onderzoek gedaan naar tabletaanbieder Snappet en de Okki Gekke Bekken-app, die zich beide richten op kinderen", vertelt woordvoerder Merel Eilander...

...Het CBP kan niet alle met internet verbonden speelgoed in de gaten houden. Daarom is het belangrijk om zelf goed op de hoogte te zijn van gevaren die zulke producten met zich meebrengen. Je moet je realiseren dat speelgoed altijd kan worden gehackt als het met internet is verbonden. Gebeurt dat alleen om nieuwe spelletjes te downloaden? Dan is het niet zo'n probleem. Maar wordt een product gebruikt om persoonlijke gegevens van kinderen te verwerken, zoals de mogelijkheid om foto's te maken en versturen en chatgesprekken te voeren, dan is het belangrijk om nog een keer goed over de aanschaf na te denken.

Een camera en microfoon kunnen de meeste inbreuk maken op de privacy van je kind. Heeft een product een camera waarmee kinderen foto's kunnen maken? Dan is het belangrijk om goed te kijken of de camera niet is verbonden met het internet. Dit geldt ook voor het gebruik van een microfoon. Als de camera en microfoon zijn verbonden met internet, is het belangrijk om uit te zoeken of die foto's en audio-opnames op online servers komen te staan. Want dan zijn ze gevoeliger voor hacks.

Veel fabrikanten van speelgoed dat gebruikmaakt van internet, vragen om persoonlijke gegevens, zoals een volledige naam, e-mailadres en wachtwoord. Maar je hoeft lang niet altijd je volledige naam op te geven: alleen een voornaam kan genoeg zijn. Bedenk verder dat het belangrijk is om bij elke internetdienst een ander wachtwoord te gebruiken. Let ook goed op welke gegevens je kinderen via het apparaat achterlaten, en of deze data hen kunnen schaden wanneer ze door hackers worden buitgemaakt.

Alles bij de bron; RTLZAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha