Financiële prikkels toegekend aan huisarts én patiënt leiden tot een grotere daling van lipidenniveaus bij patiënten met een te hoge cholesterol. Dat meldt Artsenkrant op gezag van een Amerikaanse studie gepubliceerd in het internationale medisch-wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

Het Amerikaanse onderzoek van Asch en Volpp verdeelde 340 Amerikaanse huisartsen en 1.503 van hun patiënten met hyperlipidemie in vier groepen. Naast een vergoeding om deel te nemen aan de studie, kregen alle patiënten statines in een 'smart pill bottle'. Dat flesje zond een signaal naar een databank van zodra een patiënt zijn dagelijkse portie statines had genomen. Alle patiënten werden gedurende 12 maanden opgevolgd.

Naleving van medicatieschema's blijft een heikel punt, besluiten de onderzoekers. Dat in de controlegroep tot twee derde van de patiënten hun doelstellingen niet halen, is zorgwekkend. Zeker als je weet dat patiënten ervan op de hoogte zijn dat hun medicatiegebruik wordt opgevolgd via de smart bottles.

Eén van de mogelijkheden om patiënten toch te motiveren om hun medicatie trouw in te nemen is financiële bonussen toekennen bij succesvolle behandeling. Maar dit onderzoek wijst alleszins uit dat dergelijke motivatietechnieken hun beperkingen hebben. Alleen een gedeelde incentive, heeft effect. Maar ook dan is dat effect beperkt en halen de helft van de patiënten hun doelstellingen niet. Of dergelijke interventies voldoende waar voor hun geld bieden, blijft dan ook voor Asch en Volpp nog een open vraag.

Alles bij de bron; Knack [Thnx-2-Luc]Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha