Rotterdamse corporaties vragen geregeld vertrouwelijke en privacygevoelige informatie van potentiële huurders op bij de politie en gemeente. Dat druist in tegen alle privacyregels, aldus experts. 

De zaak kwam aan het rollen toen een hulpbehoevende Rotterdammer door corporatie SOR een woning werd geweigerd in een 55-plus flat in Prinsenland. Hij stapte onlangs naar de rechter en toen bleek dat corporatie beschikking had over wel heel persoonlijke details.

De wijkagent had wat verteld over eerdere incidenten en de gemeente meldde de corporatie dat hij sinds 2013 geen uitkering meer ontvangt. Een schending van de privacyregelgeving, aldus de ombudsman. Maar ouderencorporatie SOR stelt nu dat dit vaker voorkomt. ,,Dit gebeurt al jaren,'' zegt SOR-voorlichter Sandra Winkels onomwonden. ,,Bij een onduidelijke inkomensverklaring nemen we contact op met de gemeente over de status van een uitkering. Dan kunnen we snel schakelen.'' 

Als er aanwijzingen zijn dat een nieuwe huurder overlastgevend is, wordt contact gezocht met de politie. ,,Wij niet alleen, dat doen andere corporaties ook.'' Dit bevestigen overige woningcorporaties overigens niet. De gemeente Rotterdam zit met de kwestie in haar maag. ,,Het mag niet. Dat is duidelijk. Niemand van ons mag informatie verschaffen aan derden over uitkeringen,'' zegt een voorlichter. Een intern onderzoek leverde niets op. ,,De SOR wil of kan niet zeggen met wie ze hebben gesproken.'' 

Volgens Margriet Overkleeft-Verburg, emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht, wijst alles erop dat de uitwisseling van informatie 'een praktijk van handelen is'. ,,Pas als iemand protest aantekent is Leiden in last,'' zegt ze. ,,De gemeente heeft steeds meer gevoelige persoonlijke informatie in huis en moet die beschermen. Dat stuur je niet naar corporaties, net zo min je het stuurt naar een bank of een huisarts,'' aldus de oud-voorzitter van College Bescherming Persoonsgegevens. 

Alles bij de bron; AD


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha