De Turkse AK-partij moet opbiechten hoe ze aan privégegevens is gekomen van een grote groep Turkse Nederlanders. Op hun huisadressen werd vorige week een 'ronselbrief' bezorgd van de partij van president Erdogan. Het leidde tot ophef onder critici van Erdogan: zij zien de brief als een bewijs van 'de lange arm van Ankara'.

De SP heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en Asscher (Sociale Zaken). Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat nu bekijken of de brieven in strijd zijn de privacywet, omdat persoonlijke adresgegevens zijn gebruikt. ,,Het is niet vreemd dat mensen zich afvragen hoe hun NAW-gegevens zijn beland bij een politieke partij in Turkije. Dit doet op zijn minst mijn wenkbrauwen fronsen,'' aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Het onderzoek van het CBP zou duidelijkheid kunnen geven over de herkomst van de brief. Want die blijft schimmig. De Nederlandse tak van de AK-campagne zegt er niets van te weten. Ook het Turkse consulaat en de staatsgebonden Diyanet-moskeeën ontkennen Nederlandse adresgegevens te hebben verstrekt.

Hetzelfde schrijven werd ook in Duitsland massaal verstuurd. Daar is meer duidelijkheid over de afzender. ,,De brief van onze premier is gestuurd naar 600.000 kiezers,'' schreef de AK-afdeling in Hamburg op zijn facebookpagina.

Alles bij de bron; AD


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha