De huisbezoeken die wijkagenten in Enschede afgelopen vrijdag brachten aan leden en sympathisanten van de protestgroep AZC-alert, mensen waarvan bekend is dat ze hebben geageerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Esmarkerveld, zijn niet goed gevallen bij deze groep bewoners. 
 
Een woordvoerder van AZC-alert die ook huisbezoek van de politie kreeg, spreekt van een intimiderende actie. "Ik was zelf niet thuis, maar ik heb van diverse leden gehoord dat ze het als heel vervelend hebben ervaren dat de politie met een politiewagen de straat in kwam rijden en vervolgens in uniform aan de deur stond. Daarmee geef je de woonomgeving het gevoel dat er strafbare feiten zijn gepleegd.
 
Een politiewoordvoerster ontkent dat er sprake is geweest van een intimiderende sfeer tijdens de politiebezoeken. "De mensen hebben het recht om op democratische wijze uiting te geven aan hun mening of gevoel. Maar wat we hen wilden meegeven was informatie over wanneer bij protestacties de grens wordt overschreden, er al snel sprake kan zijn van strafbare feiten. Dat willen we voorkomen. In die zin was het huisbezoek van de agenten bedoeld als een bewuste preventieve actie." 
 
De fractie van Partij Bontes/Van Klaveren in de Tweede Kamer wil vandaag vragen stellen over de huisbezoeken die wijkagenten in Enschede brachten aan leden van de protestgroep AZC-alert.
 
Alles bij de bronnen; RTVOost 1 & 2

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha