Een groot deel van de populairste apps en websites voor kinderen verzamelt persoonsgegevens, zonder dat dit voor ouders direct duidelijk is. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van 29 verschillende privacytoezichthouders uit de hele wereld. Allen hebben een eigen nationale scan gehouden. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) concludeert uit zijn nationale scan onder meer dat het bij de meeste apps niet mogelijk is te beoordelen wat de app precies doet, welke persoonsgegevens ermee worden verwerkt en voor welk doel.

Verder blijkt dat slechts 31% van de onderzochte apps en websites voldoende mogelijkheden biedt om het verzamelen van persoonlijke informatie te beperken. De helft van de gescande apps en websites deelt persoonsgegevens met derden voor bijvoorbeeld het tonen van (gepersonaliseerde) reclames binnen de app. Daarnaast biedt 22% van de gescande apps en websites kinderen de mogelijkheid hun telefoonnummer achter te laten of foto´s of video´s te uploaden. Bij 58% van de apps en websites hadden kinderen de mogelijkheid om door te klikken naar een website buiten de veilige omgeving van de app of website.

Slechts een kwart (24%) van de apps en websites stimuleert ouderlijk toezicht of betrokkenheid en 71% van de apps en websites biedt geen mogelijkheden om accountinformatie te verwijderen.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha