Via één meldpunt op het web kan iedereen die sociale fraude pleegt vanaf oktober worden aangeven bij de overheid. Ondanks de expliciete belofte van staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) om er geen anonieme "kliklijn" van te maken, zal dat toch anoniem kunnen gebeuren.

Het meldpunt zal wel een naam, e-mailadres en telefoonnummer vragen van de melder, maar het zal perfect mogelijk zijn fictieve gegevens op te geven. De identiteit van de melders zal niet onderzocht worden. Melders kunnen ook opgeven dat ze niet gecontacteerd willen worden voor verdere uitleg. "Het is gewoon technisch te moeilijk en te duur om de identiteit van elke melder te controleren", zegt Jean-Claude Heirman, topman van de sociale inspectie.

Tommelein zelf benadrukt dat het géén anonieme kliklijn is, "want wie een melding doet zal wel degelijk zijn naam en adres moeten opgeven". "Dat mensen daarbij een valse identiteit opgeven kunnen we nooit volledig uitsluiten.", hij benadrukt ook dat het indienen van valse beschuldigingen en het opgeven van een valse identiteit strafbaar is. "Maar het is logisch dat onze inspectiediensten eerst en vooral de inhoud en relevantie van de melding bekijken."     

De mogelijkheid om de klagers via eID te identificeren, wijst Tommelein van de hand. Niet iedereen beschikt immers over een eID-reader. Bovendien zouden buitenlanders op die manier niet de mogelijkheid krijgen om iets te melden. 

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha