Kinderen speelden eind vorige maand nog de hoofdrol bij de lancering van Windows 10. Lachend en zwaaiend waren ze te zien in het filmpje dat de wereld warm moest maken voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Maar nog geen maand later is er stevige kritiek op Microsoft, dat Windows 10 zo zou hebben ingesteld dat kinderen vrijwel al hun privacy kwijt zijn. Althans bij hun ouders.  

Met de standaardinstallatie van Windows 10 krijgen ouders namelijk, ongevraagd, een activiteitenrapport over het computergebruik en surfgedrag van hun kinderen. In een wekelijkse mail kunnen ouders gedetailleerd lezen hoe lang hun kroost dagelijks de computer of tablet heeft gebruikt, welke websites zijn bezocht en de tijd dat de kids bepaalde apps hebben gebruikt.

Op social media hebben al diverse ouders en kinderen hun zorgen geuit over dit ongewenste spioneergedrag. Ook komt er veel kritiek vanuit privacyvoorvechters. Nu bestond bij Windows al langer de mogelijkheid om een internetfilter te plaatsen of een tijdslimiet in te stellen op het computergebruik door kinderen. Bij Windows 10 lijkt deze 'Family Safety' echter standaard aan te staan alsmede het gewraakte activiteitenrapport naar ouders te versturen. Ouders die hun kinderen niet wensen te begluren, kunnen de appilicatie overigens wel uitzetten. 

Alles bij de bron; deMorgen


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha