Bij Van der Valk in Hengelo heeft de nachtportier al jaren tot taak om rond 04.00 uur het complete gastenregister door te mailen naar de politie. Dat kwam aan het licht bij een strafzaak in de rechtbank in Almelo. Rechters en de advocaat reageerden verbaasd.  Alle hotels in Twente sturen dagelijks de volledige gastenlijst door naar de politie maar „We doen er niets mee”, zegt politiewoordvoerster Sandra Tiethof. „Tenzij er een gericht onderzoek loopt.” 

Een andere woordvoerder zei echter eerder dat de politie in Hengelo en Enschede op de lijsten ook ‘steekproefsgewijs controleert’. De politie kan niet zeggen hoe lang de lijsten bewaard blijven. „Niet lang”, zegt een woordvoerder. „Enkele maanden.” Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zegt geen uitspraak te kunnen doen over de gang van zaken. Ook in z’n algemeenheid heeft het CBP er geen opvatting over. Het vindt dat de politie het maar moet uitleggen.

Advocaat Jeroen Michels vindt het dagelijks aanleveren van deze gegevens te ver gaan. Hij kan zich voorstellen dat de politie bij gericht onderzoek belang heeft bij wie er in een hotel verblijft, maar om willekeurig iedereen in beeld te brengen is volgens hem niet acceptabel.

Alles bij de bron; Tubantia [via GeenStijl]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha