Minister Plasterk deed vorige week een oproep aan de gemeenten om meer huisbezoeken af te leggen tegen adresfraude. De gemeente Utrecht voert ongeveer 450 keer per jaar zo'n bezoek uit. De Utrechtse student Nico Naus heeft zo'n bezoek meegemaakt en reageert kritisch.

"Verrast door het bezoek heb ik de ambtenaren binnen gelaten, omdat ik niks te verbergen heb." Als Naus had geweten wat het huisbezoek inhield, had hij wel twee keer nagedacht voordat hij de voordeur opendeed. "En ondanks dat de ambtenaren erg vriendelijk en netjes waren, voelde het toch als een inbreuk op mijn privacy.

De controleurs hebben van alles in de studentenkamer gefotografeerd. "Er zijn foto's gemaakt van mijn studieboeken, kleding, foto's aan de muur en medicijnen op recept om te bewijzen dat ik echt een uitwonende student ben," aldus Naus. "Ze wilden weten waar ik naar de wc ging, waar de badkamer was en waar ik mijn handdoeken bewaar. Ook moest ik nog twee officiële documenten overhandigen met mijn adres erop."

Woordvoerder van de gemeente, Mara Hoogveld, vertelt dat de gemeente onderzoek doet als er op basis van meerdere bronnen voldoende aanleiding bestaan. "De gerede twijfel wordt getoetst aan de feitelijke huissituatie," legt ze uit. "Hiervan wordt een verslag gemaakt, die de klant later tijdens een gesprek op het stadskantoor kan ondertekenen."

Alles bij de bron; Dichtbij


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha