Bedrijven, burgers en de overheid hebben samen ruim 314.000 beveiligingscamera's aangemeld in de politiedatabank Camera in Beeld. Dat blijkt uit politiecijfers die NU.nl heeft opgevraagd. Vooral deurbellen met videocamera zijn "een grote succesfactor", zegt Karel van Engelenhoven, landelijk projectleider bij Camera in Beeld.

Iedereen met een beveiligingscamera kan zich vrijwillig aanmelden bij Camera in Beeld. De politie kan zien waar de geregistreerde camera's hangen, maar niet live meekijken. Ook is te zien wie de eigenaar van de camera is, hoelang de beelden worden bewaard en wat de camera filmt.

De politie kan de beelden opvragen in de gegevensbank van Camera in Beeld als er in de buurt een misdrijf is gepleegd. Vooral bij inbraken of (woning)overvallen helpen de beelden de politie om daders op te sporen.

De politie kan eigenaren die in het systeem staan direct contacteren om camerabeelden in beslag te nemen.

Mensen krijgen meestal de vraag om de beelden van hun camera terug te kijken. Bijvoorbeeld om te controleren of ze iemand voorbij zien lopen met een bepaald signalement. Als dat zo is, dan vordert de politie de beelden. De eigenaar moet hier verplicht aan meewerken. Zo voorkomt de politie dat het bewijs onrechtmatig verkregen is.

Maar volgens Lotte Houwing van privacyorganisatie Bits of Freedom omzeilt Camera in Beeld de wet. Mensen en bedrijven mogen namelijk niet de openbare weg filmen, maar dit gebeurt vaak wel. Op die manier heeft de politie volgens haar toegang tot camerabeelden die onrechtmatig verkregen zijn.

Daarbij weet de politie volgens Houwing dat heel veel camera's ook de openbare weg filmen. "Zo heeft de politie toegang tot allerlei onrechtmatig verkregen materiaal." Wat volgens haar ook "wringt" is dat de camera's "een "onderdeel worden van een buitenwettelijke surveillance infrastructuur van de politie".

Alles bij de bron; NU