Tata Steel, heeft aangekondigd de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voor de rechter te slepen. Tata eist dat de dienst onmiddellijk stopt met cameratoezicht bij de fabriek in Velsen-Noord. Het bedrijf vreest voor de privacy van medewerkers. Het kort geding staat gepland op 21 april.

De omgevingsdienst heeft sinds februari een camera gericht op de fabriek. De camera kan de uitstoot van giftige stoffen detecteren die vrijkomen bij de productie van rauwe kooks. Deze rauwe kooks ontstaan soms door een fout in het productieproces. Dat leidt tot stankoverlast en er komt dan ook methaan en teer vrij.

Volgens het staalbedrijf kan de privacy van medewerkers in gevaar komen door het cameratoezicht en zegt vaak om opheldering te hebben gevraagd bij de omgevingsdienst, maar onvoldoende garanties over de privacy te hebben gekregen. Het bedrijf heeft naast het kort geding ook een melding gemaakt bij de privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens.

De omgevingsdienst zegt voldoende maatregelen te hebben getroffen om de privacy van medewerkers en bezoekers te waarborgen. Zo staat de camera op 450 meter afstand, waardoor personen volgens de dienst niet te herkennen zijn. Ook is de onderkant van het beeld met een zwart blok afgeschermd, waardoor alleen de lucht zichtbaar is.

Alles bij de bron; NOS