De beelden die door videodeurbellen worden gemaakt zijn vaak in strijd met het recht op privacy van andere mensen en daarom onrechtmatig, zo stelt stichting Privacy First. Toch lijkt de politie dergelijke beelden volgens de stichting wel regelmatig op te vragen en te gebruiken. Het gaat dan om videodeurbellen die door burgers zelf zijn aangebeld bij Camera in Beeld, die inmiddels 55.000 camera's van particulieren bevat...

... "Onrechtmatige camera’s en video-deurbellen lijken door de politie te worden gedoogd en actief te worden ‘benut’", laat de stichting aanvullend weten.  

"De camera zit in de deurbel en die richt gewoon naar voren. Iedereen die recht voor je deur staat wordt gefilmd en dat is dus een deel van de openbare weg. Dat is iedereen die daar voorlangs loopt. Allemaal argeloze passanten staan allemaal voortdurend op camera en dat hoort dus niet te kunnen", reageerde Privacy First eerder.

Als oplossing pleit Privacy First voor een "schuifje", dat alleen omhoog gaat wanneer iemand voor de videodeurbel staat. Op deze manier is alleen deze persoon in beeld.

Alles bij de bron; Security